Българин е арестуван с обвинение от прокуратурата в Маями, че е

...
Българин е арестуван с обвинение от прокуратурата в Маями, че е
Коментари Харесай

Българин е арестуван за продажба на авиочасти в Сирия

Българин е задържан с обвиняване от прокуратурата в Маями, че е продавал авиочасти на военните в Сирия.

29-годишният Желяз Андреев е арестуван в родния си град Добрич от 2 дни с прокурорска мярка за 72 часа. Съединени американски щати са поискали изгонването му.

Андреев работел допреди 2 години за американски прът център – отговарял на имейли и телефонни позвънявания и търгувал със сирийските авиолинии. Така обаче е нарушил ембаргото на Съединени американски щати за търгуване със Сирия, оповестява Нова тв.

Управителите на компанията към този момент излежават 2-годишни присъди в Съединени американски щати.

Разследването във Флорида е против 11 души, петима от които са българи, заяви бТВ.

Според обвинителния акт българите са работили в прът център в София. Те са продавали елементи за самолети на сирийските авиолинии. Съединени американски щати обаче счита, че те са свързани с терористична активност.

Желяз и приятелката му отпътували за празниците в Добрич. В събота полицията го повикала сякаш за информация за пътно произшествие, на което станал очевидец. Но го задържали по настояването за екстрадиция.

Според юриста му задържането е нелегално. Полицията също така му отказала среща със арестувания.

Приятелката на Желяз - Милена Здравкова, изясни, че те са работили по лист с клиенти, който получавали от шефовете си. Не избирали на кого да продават, всеки получавал лист и работил по него. Освен това нямали визия, че би трябвало да съблюдават американското законодателство. По думите и стана ясно, че Желяз е схванал за следствието инцидентно през 2015 година, когато му споделили, че името му участва в лист с упрекнати.

Фирмата, в която са работили е била записана в София и те са подписали български трудови контракти. Фирмата е била записана в София със седалище в Маями, разяснява бТВ.

Говорителят на основния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че Желяз е бил търсен с алена бюлетина на Интерпол.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР